Naleśniki - przepis podstawowy:
składniki na 10 sztuk
- 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- mąka (ok. 8 łyżek)
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podana ilość mąki jest jedynie orientacyjna. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby polecam dodać więcej mąki (lub mleka jeśli przesadzi się w drugą stronę). Gotowe ciasto smażymy na patelni odrobinę posmarowanej tłuszczem.
Zazwyczaj nie chce mi się brudzić naczyń na tylko 10 naleśników (za szybko znikają;p), więc od razu robię podwójną porcję z tą tylko różnicą, że nie dubluję porcji jajek, bo wtedy naleśniki robią się zbyt twarde.
Z dzieciństwem kojarzy mi się zapach naleśników z serem odsmażanych na masełku. Najlepszy jest do tego samodzielnie przygotowany serek:
- 250g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- cukier
- cukier waniliowy
Wszystko dokładnie rozdrabiamy i mieszamy widelcem lub blenderem (wtedy serek ma delikatniejszą postać). Smarujemy połowę naleśnika, składamy na pół... i jeszcze raz na pół:)
Podgrzane z masełkiem pięknie pachną, a jeszcze lepiej smakują:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz