sobota, 19 listopada 2011

Łazanki inaczej, czyli tuńczyk w roli głównej

Przepis Męża na smaczny i prosty obiad. Po raz pierwszy wykonany przeze mnie. Oczywiście kiedy jedzenie przygotuje ktoś inny, zawsze smakuje lepiej, ale chyba justysiowa wersja nie odbiega aż tak bardzo od oryginału:) Dużą zaletą tego dania jest możliwość odgrzewania bez uszczerbku na smaku - coś dla zabieganych i dla zapracowanych.


Składniki:
  • puszka tuńczyka w oleju (może być  rozdrobniony, albo w kawałkach)
  • makaron - łazanki
  • cebula
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • przyprawy wedle uznania (proponuję jedynie sól i pieprz, ew. Kucharek do cebulki)
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać część oleju z puszki, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawić Kucharkiem. Dodać tuńczyka, uprzednio odsączonego z pozostałego oleju (na zdjęciu powyżej widać efekt pominięcia tego kroku;) - ale na przyszłość będę o tym pamiętać). Podsmażyć, dodać starty ser i natkę pietruszki. Połączyć z łazankami. Podawać jeszcze posypane żółtym serem i zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz