niedziela, 6 listopada 2011

Cannelloni, czyli coś pysznego na sobotnie popołudnie

Przepis pochodzi z opakowania makaronu:) zmodyfikowany przy gotowaniu, ale tylko trochę.


Składniki:
  • opakowanie makaronu cannelloni (użyłyśmy Lubelli)
  • 50 dag mięsa mielonego
  • średniej wielkości cebula
  • sos do spaghetti (gotowy, w słoiczku - z Biedronki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki śmietany (30%)
  •  ser żółty, np. gouda (ilość wedle uznania)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia


Cebulę zeszklić na patelni, dodać  mięso mielone - podsmażyć. Przyprawić wedle uznania, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać sosem bolognese (1/4 sosu zostawić na później). Odstawić na chwilę do przestygnięcia.

Tak przygotowanym farszem napełniać surowe, suche rurki cannelloni. Makaron wykładać w wysmarowanym śmietaną naczyniu żaroodpornym. Polecamy układanie warstwowe - rurki - ser - sos (pozostawiony sos wymieszany ze śmietaną)

Wszystko zapiekać w 200 stopniach C przez min. pół godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz