Przepis pochodzi z opakowania makaronu:) zmodyfikowany przy gotowaniu, ale tylko trochę.
Składniki:
- opakowanie makaronu cannelloni (użyłyśmy Lubelli)
- 50 dag mięsa mielonego
- średniej wielkości cebula
- sos do spaghetti (gotowy, w słoiczku - z Biedronki)
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki śmietany (30%)
- ser żółty, np. gouda (ilość wedle uznania)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone - podsmażyć. Przyprawić wedle uznania, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać sosem bolognese (1/4 sosu zostawić na później). Odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Tak przygotowanym farszem napełniać surowe, suche rurki cannelloni. Makaron wykładać w wysmarowanym śmietaną naczyniu żaroodpornym. Polecamy układanie warstwowe - rurki - ser - sos (pozostawiony sos wymieszany ze śmietaną)
Wszystko zapiekać w 200 stopniach C przez min. pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz