poniedziałek, 28 listopada 2011

Surimi - prosty sposób na sałatkę

Któregoś pięknego dnia mama zrobiła sałatkę z paluszków krabowych. Wtedy jeszcze nie wiedziałam... ale teraz jestem już pewna, że je uwielbiam:) Przygotowanie z nich sałatki wymaga mało wysiłku i składników. Jest to coś w sam raz na "małego głoda" lub niezapowiedzianych gości (warto mieć więc zawsze kilka paluszków w zamrażarce).


Składniki:
  • ok. 10-15 sztuk paluszków surimi (wedle uznania, ja lubię kiedy jest ich więcej)
  • mała kapusta pekińska (lub pół dużej)
  • puszka kukurydzy
  • pęczek koperku
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku (można pominąć)
Mrożone paluszki pozostawić przez kilka chwil w temperaturze pokojowej (będą się łatwiej kroić, ale nie muszą być zupełnie rozmrożone). W tym czasie pokroić w cienkie paski kapustę pekińską. Kukurydzę odsączyć. Koperek posiekać. Paluszki surimi pokroić w talarki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać dodając majonez (ilość wedle upodobania, mi chyba wyszły 3 łyżki). Ewentualnie posolić oraz dodać pieprzu.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię paluszki krabowe :). Też przedstawiałam u siebie wersje sałatek właśnie z nimi :).
    Twoja brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń