Czasami dobrze poczuć odrobinę weekendu w środę, w końcu to już półmetek tygodnia. Z sobotą jakoś tak zupełnie przypadkiem kojarzy nam się pizza, taka własnej roboty...
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka letniej wody
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Na stolnicy, w mące zrobić wgłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże, dodać sól i olej. Delikatnie łączyć składniki podlewając stopniowo wodą. Zagnieść ciasto, odczekać kilkanaście minut aż ciasto trochę wyrośnie. Uformować placek w kształcie koła lub kwadratu (wedle uznania).
Do wypełnienia pizzy zazwyczaj używamy pieczarek, cebuli, papryki, kukurydzy, szynki i sera. Zdarza się, że dodajemy również kawałki ananasa. Tak czy inaczej, wszelkie warianty są dopuszczalne:)
Czas pieczenia nie jest nam dokładnie znany;) Zazwyczaj piecze się do momentu, aż patyczek testowy będzie suchy:) może następnym razem ktoś zmierzy czas.
śliczne :-)
OdpowiedzUsuńhttp://magiawkuchni.blox.pl/html
Od czasu publikacji tego posta mój sposób na ciasto na pizzę ewoluował:) Niebawem na blogu nowa wersja (z tych samych składników) - zapraszam:)
OdpowiedzUsuń