Dzisiaj bardzo krótko. Nie jadłam nigdy lepszych wafli! To jest smak mojego dzieciństwa... A poniższy przepis, który mam od mamy, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Mmmm, pycha!
Składniki na masę:
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- aromat migdałowy
- 2 szklanki mleka w proszku
Wszystkie produkty (poza mlekiem w proszku) zagotować i przestudzić, wsypać mleko w proszku i dokładnie wszystko wymieszać z pokruszonymi waflami (2-3 sztuki).
Podstawowym błędem jaki tym razem popełniłam był wybór wafli. Jednak te standardowe, grubsze bardziej mi tu odpowiadają:)
Och, jak ja kocham te wafle, gdy bylam mala babcia zawsze pozwalala mi je czesto robic, bo mama juz nie za bardzo, poniewaz byly bardzo kosztowne :)
OdpowiedzUsuńMam ochote zrobic Twoje wafle, jednak mam kilka pytan. Czy nadaja sie takie okragle wafle srednicy ok 20 cm? i nie bardzo rozumiem ile tych wafli wkruszyc do masy? 2-3 sztuki to ile dokladnie w gramach?dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam:) Wafle okrągłe też się nadają, jeśli będą mniejsze po prostu warstwa masy będzie grubsza albo będzie można tą ilością przełożyć 2 opakowania wafli. Najlepsze według mnie są jednak wafle (bodajże) tortowe - takie grubsze, pakowane w srebrne opakowania.
UsuńIlość kruszonych wafli zależy od uzyskanej konsystencji. Nie wiem ile jest to w gramach, choć następnym razem postaram się zważyć te wiórki:) Spróbuj najpierw z dwoma, masa powinna być gęsta, mieć konsystencję... hmm Nutelli. Jeśli nadal będzie dość rzadka, dodaj jeszcze wafli. Dodatkowo im więcej wkruszonych wafli tym więcej robi się masy:)
Po zrobieniu słodkości z tego przepisu zapraszam do podzielenia się wrażeniami:)
mmmm pycha!!! zapraszm do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń