Chyba każdy zna to uczucie, kiedy chodzi za Tobą jakiś smak i nie możesz stwierdzić na co masz ochotę. Ale samo "chcenie" jest tak duże, że cały czas myślisz cóż to może być... a i tak nie możesz wpaść co to jest. Ja tak miałam ostatnio... Okazało się, że chodził za mną krokiet, taki z pieczarkami, szynką i serem.
A tak przy okazji przypominamy, że jutro jest środa, a to znaczy, że rusza nasza pierwsza akcja kulinarna! :) Serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy. Szczegóły TUTAJ i na Durszlak.pl
Składniki:
- ok. 30 dag pieczarek (może być więcej)
- kilka - kilkanaście plasterków szynki (np. konserwowej) w ilości odpowiadającej ilości naleśników
- kilka - kilkanaście plasterków sera żółtego (zasada jak wyżej)
- oregano
- bułka tarta i ok. 2 jajka do obsmażenia
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na patelni przyprawiając solą i pieprzem. Na przygotowane wcześniej naleśniki (przepis poniżej) układać na środku kolejno: plaster sera, pieczarki, plaster szynki i posypać oregano. Składać na prostokąty, czyli dół założyć do góry, następnie boki skierować do środka, ostatnim krokiem jest założenie wystającej krawędzi. Tak przygotowane krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, i smażyć na złoty kolor.
Do naleśników użyłam zmodyfikowanego przepisu stąd:
- 0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka cukru
- kucharek, ew. maggi
- mąka (ok. 8 łyżek)
jak równiutko ułożone te krokiety -po wojskowemu ;)
OdpowiedzUsuńsama najczęściej robię z kapustą, ale wasz wariant też jest pycha!
:) porządek musi być:) a z kapustą też musimy wypróbować!
OdpowiedzUsuń