Nie ukrywam, że na razie jest to podkradanie rodzinnych zbiorów. Jednakże udało mi się przechwycić recepturę z domu, także w przyszłym roku i my z Justynką zrobimy własne:)
Składniki:
- 4 l wody
- 4 kg cukru
- 5 cytryn
- 10 dkg kwasku cytrynowego
- 30 szt kwiatu czarnego bzu
Nasze 4 litry wody zagotować z 4 kilogramami cukru i zostawić do przestudzenia. Następnie dodać kwasek do powstałego syropu. Cytryny bez obierania pokroić w plasterki.
Układać w dużym garnku warstwami na przemian, tj. kwiaty bzu i cytryny a potem zalać syropem. Zostawić na 30 godzin.
Potem odcedzić i przelać do butelek (świetnie sprawdzają się te po Frugo:P)
Uwielbiam i używam teraz ciągle :)
OdpowiedzUsuńi wcale się nie dziwie temu :)
Usuń