Polecam wszystkim zabieganym i tym, którzy mają jeszcze świątecznie "włączony tryb oszczędzania energii" :).
Składniki:
- ciasto francuskie
- keczup
- oregano
- szynka / wędzony kurczak / kabanosy (wedle uznania, dodatek mięsny można też zupełnie pominąć)
- ser żółty
- suszone pomidory (opcjonalnie)
Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na nieduże kwadraty (wyszło mi 24 sztuki). Każdy kwadracik posmarować keczupem, najlepiej smarować w kółko, żeby nieposmarowane rogi podczas pieczenia ładnie się podniosły. Posypać otartym, suszonym oregano. Dodać nieduże porcje dodatku mięsnego - polecam uprzednio pokroić go w małe kosteczki, czy ostatecznie w paseczki, żeby lepiej się potem gryzło:) Na środku każdego snacka dodać trochę startego, żółtego sera. Na końcu można dodać małe kawałki suszonych pomidorów z oleju.
Piec w temperaturze 200 st C przez około 17 minut do zarumienienia.
Świetnie smakują gorąco (trzeba tylko uważać na gorący keczup;)), ale na zimno również są pyszne.
Bardzo lubie różności z ciasta francuskiego ;-) Twoj przepis tez bede musiala wyprobowac:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń