Składniki:
- kiszona kapusta
- suszone grzybki
- suszona śliwka
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, owoc jałowca
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sezam i/lub mak
Kapustę delikatnie wyciskamy, dodajemy do niej przyprawy i śliwkę. Dusimy przez kilka minut. W osobnym garnku grzybki zalewamy wodą (małą ilością - wystarczy, żeby jej poziom przykrył grzyby), podgotowujemy przez kolejnych kilka minut, a następnie dodajemy do kapusty (razem z tą wodą - da ładny kolor). Całość dusimy, aż kapusta zmięknie. Farsz studzimy.
Płat ciasta francuskiego przekrawamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na środku każdego tak powstałego prostokąta nakładamy wzdłuż zimny farsz z kapusty. Zawijamy w rulon. Kolejno kroimy z ukosa małe prostokąty - o szerokości około 3-4 cm. Smarujmy roztrzepanym jajkiem, posypujemy wedle uznania sezamem lub makiem (można zrobić dwie wersje) i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Kiedyś zbiorę się w sobie i przygotuję takie drożdżowe... ale to "kiedyś" :)
Mam je w planach do barszczyku :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten czas przedświąteczny, kiedy jest tyle super przepisów na blogach, a Ty?
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
na jednej z wigilii pojawiły się na stole, ale w cieście drożdżowo-kruchym.
OdpowiedzUsuńu nas bardziej sprawdza się przeglądanie przepisów po świętach, kiedy jest więcej czasu i planowanie co się zrobi za rok :)
Ja jeszcze nie robiłam podobnych dań, zawsze śledzie w śmietanie, oleju, pod pierzynką, karp w galarecie, smażony, ryba po grecku, barszcz, uszka, kotleciki grzybowe, kluski z makiem ...ale że moi ostatnich nie lubią (tylko rodzice) to szukam nowych pomysłów. Spróbuję bo mam akurat kapustę już gotową i ciasto francuskie
OdpowiedzUsuń