Składniki:
- 80 dag filetów śledziowych
- 1 cebula
- 4-5 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
- mała łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć (można przez noc), przepłukać i wstawić do moczenia w nowej wodzie tym razem z octem. Po takiej kąpieli filety osuszyć. Pokroić w małe kawałki. W naczyniu ułożyć śledzie i pokrojoną w piórka cebulę. Zalać sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
Czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, przyprawy (w tym trochę cukru), koperek i skórkę cytryny. Wymieszać.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz