wtorek, 15 stycznia 2013

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Oj chce się zieleniny w środku zimy, chce się... Oby do wiosny, albo lata, a tymczasem na obiad propozycja naleśników ze szpinakiem i serem feta. Danie bezmięsne a jakie sycące.


 Składniki na farsz:
  • opakowanie mrożonego szpinaku (a w lecie dużo świeżego:))
  • kostka półtłustego sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, mielony imbir (!), oregano, bazylia
  • opcjonalnie - starty żółty ser

Szpinak poddusić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę fetę i przeciśnięty czosnek. Wszystko jeszcze trochę dusić. Doprawić pieprzem, imbirem, bazylią i oregano. Zostawić do ostygnięcia.
Jeśli chodzi o dodanie imbiru do farszu to inspirację zaczerpnęłam z Jem Co Umiem.

Naleśniki robiłam z tego przepisu, odpowiednio go modyfikując:) poniżej już wersja dostosowania do tej potrawy.

Składniki na słone naleśniki (wyszło około 17 sztuk):
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • 0,5 litra mleka
  • płaska łyżka cukru
  • pieprz ziołowy i czarny oraz sól, opcjonalnie trochę ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
  • mąka pszenna i kukurydziana (pół na pół, czyli po około 8 łyżek każdej)
  • 2-3 łyżki oleju (dodany do środka sprawi, że nie trzeba będzie natłuszczać patelni)

Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać i usmażyć.


Naleśniki posmarować farszem, pozawijać w rulony. Można jeszcze posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku tuż przed podaniem.
Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Właśnie dziś zrobiłam je na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to Wam obu zazdroszczę takiego pysznego obiadu!:)

      Usuń
  2. jedno z moich ulubionych połączeń - szpinak i feta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. @whiness, @qwert123 Tak, to jest przepyszny obiad:)
    @Elficzna My też bardzo lubimy to połączenie, u nas obowiązkowo z czosnkiem jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ,świetne te naleśniczki ,jeśli chodzi o wytrawne to najbardziej lubię te ze szpinakiem ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak z fetą to dla mnie sentymentalne połączenie, więc bardzo je lubię a z imbirem ciekawa sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile trzeba by było szpinaku ( w sensie tego świeżego ) w gramach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech, ciężkie pytanie, bo zawsze "na oko" kupowałam na targu, Pani zazwyczaj po prostu pakowała mi średniej wielkości siatkę. Warto pamiętać, że taki świeży po podgotowaniu baaaardzo traci na objętości.

      Usuń