Składniki na farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (a w lecie dużo świeżego:))
- kostka półtłustego sera feta
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, mielony imbir (!), oregano, bazylia
- opcjonalnie - starty żółty ser
Szpinak poddusić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę fetę i przeciśnięty czosnek. Wszystko jeszcze trochę dusić. Doprawić pieprzem, imbirem, bazylią i oregano. Zostawić do ostygnięcia.
Jeśli chodzi o dodanie imbiru do farszu to inspirację zaczerpnęłam z Jem Co Umiem.
Naleśniki robiłam z tego przepisu, odpowiednio go modyfikując:) poniżej już wersja dostosowania do tej potrawy.
Składniki na słone naleśniki (wyszło około 17 sztuk):
- 2 jajka
- szklanka wody
- 0,5 litra mleka
- płaska łyżka cukru
- pieprz ziołowy i czarny oraz sól, opcjonalnie trochę ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
- mąka pszenna i kukurydziana (pół na pół, czyli po około 8 łyżek każdej)
- 2-3 łyżki oleju (dodany do środka sprawi, że nie trzeba będzie natłuszczać patelni)
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać i usmażyć.
Naleśniki posmarować farszem, pozawijać w rulony. Można jeszcze posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku tuż przed podaniem.
Smacznego:)
Uwielbiam! Właśnie dziś zrobiłam je na obiad. :)
OdpowiedzUsuńto Wam obu zazdroszczę takiego pysznego obiadu!:)
Usuńjedno z moich ulubionych połączeń - szpinak i feta:)
OdpowiedzUsuń@whiness, @qwert123 Tak, to jest przepyszny obiad:)
OdpowiedzUsuń@Elficzna My też bardzo lubimy to połączenie, u nas obowiązkowo z czosnkiem jeszcze :)
mniam ,świetne te naleśniczki ,jeśli chodzi o wytrawne to najbardziej lubię te ze szpinakiem ;d
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńSzpinak z fetą to dla mnie sentymentalne połączenie, więc bardzo je lubię a z imbirem ciekawa sprawa:)
OdpowiedzUsuńA ile trzeba by było szpinaku ( w sensie tego świeżego ) w gramach ?
OdpowiedzUsuńEch, ciężkie pytanie, bo zawsze "na oko" kupowałam na targu, Pani zazwyczaj po prostu pakowała mi średniej wielkości siatkę. Warto pamiętać, że taki świeży po podgotowaniu baaaardzo traci na objętości.
Usuń