Przepis znaleziony na blogu Kaś - Bake&Taste
Składniki (wyszło 14 sztuk):
- opakowanie serka wiejskiego (200g)
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzanej
- łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać (można posmarować tłuszczem, ale nie jest to konieczne) i nakładać na nią łyżką małe placuszki.
Mąkę kukurydzianą można zastąpić pełnoziarnistą (jak w oryginale) albo zwykłą pszenną (takie też robiłam i były równie dobre, tylko mniej żółte;)).
Lubię wersję obrazkową przepisów:)
Placki smażyć trochę dłużej, ważne żeby nie kruszyły się przy przewracaniu:)
Polecam jeść ze śmietaną i dżemem wiśniowym, wersja z Nutellą jest równie kusząca:)
ach, robiłam raz takie placuszki z serka wiejskiego! są jednymi z moich ulubionych! :)
OdpowiedzUsuńmoje jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Z wiejskiego jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńwow, nigdy nie jadlam .:) a ciekawi mnie to danie :)
OdpowiedzUsuńKto już próbował to wie, że są przepyszne, a Wam dziewczyny życzymy szybkiego wypróbowania przepisu :))
OdpowiedzUsuń