sobota, 12 stycznia 2013

Szybkie placuszki z serka wiejskiego

Pomysł na smaczne, zdrowe śniadanie, albo ciekawy podwieczorek.
Przepis znaleziony na blogu Kaś - Bake&Taste

 


Składniki (wyszło 14 sztuk):
  • opakowanie serka wiejskiego (200g)
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzanej
  • łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać (można posmarować tłuszczem, ale nie jest to konieczne) i nakładać na nią łyżką małe placuszki.

Mąkę kukurydzianą można zastąpić pełnoziarnistą (jak w oryginale) albo zwykłą pszenną (takie też robiłam i były równie dobre, tylko mniej żółte;)).

Lubię wersję obrazkową przepisów:)

 



 



Placki smażyć trochę dłużej, ważne żeby nie kruszyły się przy przewracaniu:)




Polecam jeść ze śmietaną i dżemem wiśniowym, wersja z Nutellą jest równie kusząca:)


5 komentarzy:

  1. ach, robiłam raz takie placuszki z serka wiejskiego! są jednymi z moich ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje jutrzejsze śniadanie :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z wiejskiego jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, nigdy nie jadlam .:) a ciekawi mnie to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kto już próbował to wie, że są przepyszne, a Wam dziewczyny życzymy szybkiego wypróbowania przepisu :))

    OdpowiedzUsuń