a) suche:
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g cukru
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
Składniki na nadzienie:
- kostka półtłustego twarogu (250g)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
Najlepiej zacząć od serowego nadzienia. Twaróg pokruszyć, dodać jajko i cukry. Zmiksować lub - jeszcze lepiej - zblenderować, do uzyskania jednolitej masy.
Piekarnik nastawić do nagrzania do temperatury 180 st.C.
Pora na ciasto. Składniki suche wymieszać w większej misce, mokre oddzielnie w drugiej (naczynie tutaj może być już mniejsze). Mokrą część przelać do suchej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Po łyżce nakładać ciasto do każdej foremki. Następnie dołożyć po łyżce serowego nadzienia i przykryć jeszcze jedną łyżką ciasta. W sumie papilotki powinny być wypełnione do około 3/4 ich wysokości.
Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut.
Wyglądają na bardzo puszyste:)
OdpowiedzUsuńKoledzy z pracy męża potwierdzają, że pachnie bardzo smakowicie ;] Może następnym razem przyniesie nieco więcej niż jedną?
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzyłączam się do prośby tego Pana powyżej, bo tak ładnie pachniało, że aż w brzuszku burczało :D
OdpowiedzUsuń