poniedziałek, 25 lutego 2013

Białe muffiny - z waniliowym twarożkiem

Niedzielne popołudnie zaowocowało muffinkami. Pierwotnie plan miał być taki, że zrobię drożdżowe bułeczki z serem, takie, które w sobotę pałaszowałam u Cioci. Zachcianka na coś słodkiego, waniliowego i z serem była jednak zbyt wielka. Na bułeczki trzeba by było dłużej czekać, a muffiny były szybszą alternatywą:) Wystarczyło troszeczkę zmodyfikować poprzedni przepis na muffiny... Pychota!


Składniki na ciasto (na 12 dużych sztuk):

a) suche:

  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
b) mokre:
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju

Składniki na nadzienie:
  • kostka półtłustego twarogu (250g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy

Najlepiej zacząć od serowego nadzienia. Twaróg pokruszyć, dodać jajko i cukry. Zmiksować lub - jeszcze lepiej - zblenderować, do uzyskania jednolitej masy.

Piekarnik nastawić do nagrzania do temperatury 180 st.C.

Pora na ciasto. Składniki suche wymieszać w większej misce, mokre oddzielnie w drugiej (naczynie tutaj może być już mniejsze). Mokrą część przelać do suchej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Po łyżce nakładać ciasto do każdej foremki. Następnie dołożyć po łyżce serowego nadzienia i przykryć jeszcze jedną łyżką ciasta. W sumie papilotki powinny być wypełnione do około 3/4 ich wysokości.

Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut.




4 komentarze:

  1. Wyglądają na bardzo puszyste:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koledzy z pracy męża potwierdzają, że pachnie bardzo smakowicie ;] Może następnym razem przyniesie nieco więcej niż jedną?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyłączam się do prośby tego Pana powyżej, bo tak ładnie pachniało, że aż w brzuszku burczało :D

    OdpowiedzUsuń