Składniki:
- 20 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 pomidory
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- cukier, sól, pieprz, opcjonalnie rozmaryn lub bazylia
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przysmażyć na nim mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki - potraktować blenderem; następnie połączyć z winem i koncentratem, wszystko wlać do mięsa. Przyprawić, chwilę smażyć bez przykrycia, aby alkohol odrobinę odparował, a następnie dusić pod przykryciem około 25 minut (od czasu do czasu mieszając).
Przed podaniem polecam jeszcze do sosu dodać drobno starty żółty ser i delikatnie wymieszać - nasz sos nabierze wtedy jeszcze innego smaczku:)
Boloński sos do spaghetti podano:)
propozycja na obiadek idealny
OdpowiedzUsuńZdecydowanie:)
UsuńNie wiem jak można podawać przepis na taki sos bez dodatku tymbarku, bazylii, oregano... Co za amatorszczyzna. .. Skasuj ten blog bo gotować nie umiesz dziewczyno
OdpowiedzUsuńKomentarz był zdublowany, więc jedną wersję usunęłam. Ciężko powyższy wpis uznać za konstruktywną krytykę, ale rzeczywiście do spaghetti oregano i bazylia bardzo pasują - polecam dodać i spróbować. W kwestii "tymbarku" - znam tylko takie napoje...
UsuńReszty komentarza - nie komentuję. Pozdrawiam.