Składniki:
- nieduża porcja żeberek wieprzowych
- kawałek kiełbasy
- 0,5 l kapusty kiszonej
- mała cebulka
- 1 marchewka
- seler (plaster)
- 1 pietruszka
- liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie, sól, pieprz
Na żeberkach przygotować wywar. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Kiedy mięso będzie miękło wrzucić pokrojone w słupki lub talarki marchewkę i pietruszkę oraz plaster selera. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Teraz czas dodać decydujący składnik: kapustę kiszoną. Delikatnie ją odsączyć (jeśli jest bardzo kwaśna można przez chwilę kapustę obgotować), dodać do zupy. Gotować na niedużym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w krążki kiełbasę, kiedy będzie brązowiała dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebulka się zeszkli.Wszystko dorzucić do kapuśniaku. Całość gotować do miękkości warzyw (sprawdzić kapustę). Doprawić solą i solidną porcją pieprzu:)
Można podawać z ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką.
mmm... Twój kapuśniak wygląda solidnie:) u mnie dziś również kapusniakowo
OdpowiedzUsuń