Pożywna, smaczna, prosta i tania zupa? Kartoflanka! :) Na ten ciekawy przepis trafiłam w książce Ewy Aszkiewicz. Mąż bardzo sceptycznie podchodził do zupy, która nie jest ogórkową, pieczarkową czy pomidorową. Bo jak to ziemniaki mogą być głównym składnikiem? :) Na szczęście nie poddałam się presji i w naszym domu zagościła kartoflanka. Zupa krem - aromatyczna, dobrze doprawiona. Polecam.
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. 1001 przepisów", wyd. Publicat
Składniki:
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- "suszony grzybek" - dałam kilka niedużych pasków suszonych podgrzybków
- 2 łyżki oliwy
- kilka ziaren czarnego pieprzu - w oryginale 3, dałam 6:)
- liść laurowy
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- zielenina
- gotowana szynka lub wędzonka - wedle uznania
- śmietana (dałam taką 30% do zup i ubijania)
Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić w małe kawałki, cebulę - w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa, posolić (można też skropić Maggi). Smażyć, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki i marchewki przyrumienią. W garnuszku przygotować bulion, do którego przełożyć przysmażone warzywka. Dodać suszone grzybki i przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków i marchewki. Następnie zmiksować, połączyć ze śmietaną i podawać posypane kosteczką szynki i posiekaną zieleniną.
Wygląda smakowicie, lubię takie zupki, Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda, ale jest smakowita. I baardzo sycąca:)
UsuńWarzywa (ziemniaki+marchewka) trzeba wczesniej ugotowac?
OdpowiedzUsuńNie, surowe wrzucić na patelnię, a kiedy się zarumienią dodać do bulionu (dopiero wtedy gotować do miękkości).
Usuń