poniedziałek, 18 marca 2013

Kartoflanka

Pożywna, smaczna, prosta i tania zupa? Kartoflanka! :) Na ten ciekawy przepis trafiłam w książce Ewy Aszkiewicz. Mąż bardzo sceptycznie podchodził do zupy, która nie jest ogórkową, pieczarkową czy pomidorową. Bo jak to ziemniaki mogą być głównym składnikiem? :) Na szczęście nie poddałam się presji i w naszym domu zagościła kartoflanka. Zupa krem - aromatyczna, dobrze doprawiona. Polecam.


Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. 1001 przepisów", wyd. Publicat

Składniki:
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu
  • "suszony grzybek" - dałam kilka niedużych pasków suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu - w oryginale 3, dałam 6:)
  • liść laurowy
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • zielenina
  • gotowana szynka lub wędzonka - wedle uznania
  • śmietana (dałam taką 30% do zup i ubijania)

Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić w małe kawałki, cebulę - w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa, posolić (można też skropić Maggi). Smażyć, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki i marchewki przyrumienią. W garnuszku przygotować bulion, do którego przełożyć przysmażone warzywka. Dodać suszone grzybki i przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków i marchewki. Następnie zmiksować, połączyć ze śmietaną i podawać posypane kosteczką szynki i posiekaną zieleniną.



4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, lubię takie zupki, Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, ale jest smakowita. I baardzo sycąca:)

      Usuń
  2. Warzywa (ziemniaki+marchewka) trzeba wczesniej ugotowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, surowe wrzucić na patelnię, a kiedy się zarumienią dodać do bulionu (dopiero wtedy gotować do miękkości).

      Usuń