Szukacie pomysłu na ładnie, ciekawie podany i sycący obiad? To jest idealna propozycja:) Zainspirował mnie wpis na blogu u Mirabelki i dziś przedstawiam pierwszą odsłonę kurczaka w cieście francuskim.
Składniki (solidna porcja dla dwóch osób):
- pojedynczy filet z kurczaka (około 200 g)
- płat gotowego ciasta francuskiego
- ser żółty (ilość wedle upodobań)
- sezam
- małe, roztrzepane jajko do smarowania
Filet przekroić wzdłuż na pół, aby powstały dwa płaskie płaty. Przyprawić solą, pieprzem lub ewentualnie gotową przyprawą do kurczaka. Przez chwilę przesmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju, aby pozamykać pory. Ostudzić.
Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż krótszego boku. Ponacinać zgodnie z rysunkiem poniżej:
Filet ułożyć na środku, przykryć warstwą startego sera i zawijać: zacząć od góry i dołu (tej z obrazka;)). Lewy górny róg składać do środka, potem prawy górny róg - też do środka, to samo z dolną częścią. Następnie ponacinane paski przekładać na przemian raz z lewej, raz z prawej strony do utworzenia warkocza. Tak samo postępować z drugim filetem.
Gotowe "zawijątka" posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 st.C. Ciasto powinno być ładnie rumiane.
Tak przygotowany kurczak jest już wystarczająco sycący, dlatego nie potrzebuje żadnych ziemniaczanych czy innych dodatków. Najlepiej podawać go z ulubioną lekką surówką i gotowe:)
Ale świetny pomysł na podanie kurczaka, bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńA smakuje tak jak wygląda:)
Usuńkocham takie wariacje w cieście francuskim:)
OdpowiedzUsuń