niedziela, 17 marca 2013

Kurczak w cieście francuskim

Szukacie pomysłu na ładnie, ciekawie podany i sycący obiad? To jest idealna propozycja:) Zainspirował mnie wpis na blogu u Mirabelki i dziś przedstawiam pierwszą odsłonę kurczaka w cieście francuskim.




Składniki (solidna porcja dla dwóch osób):
  • pojedynczy filet z kurczaka (około 200 g)
  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • ser żółty (ilość wedle upodobań)
  • sezam
  • małe, roztrzepane jajko do smarowania

Filet przekroić wzdłuż na pół, aby powstały dwa płaskie płaty. Przyprawić solą, pieprzem lub ewentualnie gotową przyprawą do kurczaka. Przez chwilę przesmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju, aby pozamykać pory. Ostudzić.
Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż krótszego boku. Ponacinać zgodnie z rysunkiem poniżej: 


Filet ułożyć na środku, przykryć warstwą startego sera i zawijać: zacząć od góry i dołu (tej z obrazka;)). Lewy górny róg składać do środka, potem prawy górny róg - też do środka, to samo z dolną częścią. Następnie ponacinane paski przekładać na przemian raz z lewej, raz z prawej strony do utworzenia warkocza. Tak samo postępować z drugim filetem.
Gotowe "zawijątka" posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 st.C. Ciasto powinno być ładnie rumiane.



Tak przygotowany kurczak jest już wystarczająco sycący, dlatego nie potrzebuje żadnych ziemniaczanych czy innych dodatków. Najlepiej podawać go z ulubioną lekką surówką i gotowe:)

3 komentarze:

  1. Ale świetny pomysł na podanie kurczaka, bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie wariacje w cieście francuskim:)

    OdpowiedzUsuń