Makaron z serem. Kiedyś koszmar szkolnej stołówki... dzisiaj już nie powiedziałabym, że to koszmar, wręcz przeciwnie. Bardzo lubię to proste jedzenie. Na dodatek jest błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut i jedzenie gotowe.
Składniki (dla 2 osób):
- 15 dag wędzonki (ew. kiełbasy, boczku itp.)
- kostka półtłustego twarogu (tj. 250 g)
- 20-25 dag pełnoziarnistego makaronu świderki (rzecz jasna można zamienić na inny kształt)
Makaron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami producenta. W tym czasie wędzonkę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i delikatnie podsmażyć (jeśli używamy chudego mięsa do smażenia warto dodać łyżkę oliwy/oleju; przy boczku nie jest to konieczne). Twaróg również pokroić w kostkę. Świeżo ugotowany makaron wrzucić do wędzonki, chwilę przesmażyć, dodać ser i wszystko wymieszać. Jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Pałaszować gorące:)
Ps. Świetnie nadaje się do odgrzewania;)
Taki obiad również u mnie co jakiś czas gości. Smaczny i tak jak piszesz, błyskawiczny w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńJest też trochę "kryzysowy", kiedy czasu brak i w lodówce pustki:)
Usuń