Mama ucieszyła mnie w niedzielę taką oto słodkością:
Szarlotka z serkiem mascarpone. Jest delikatna, lekka, orzeźwiająca. Pyszna. Jeśli chodzi o kwestie techniczne to ciasto bez pieczenia, proste do zrobienia.
Świetne połączenie dobrego smaku i łatwości przygotowania.
Przepis mam od Mamy, a mama od Pani Ani - dziękuję:)
Składniki:
- 7 dużych jabłek ( jeśli są mało słodkie + cukier do smaku)
- 1 duży serek mascarpone (500 g)
- 2 duże podwójne paczki + 1 mała paczka herbatników
Polewa:
- 0,5 kostki margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
+ płatki migdałów do dekoracji
Ciasto:
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, dodając cukier (ilość zależy od rodzaju jabłek - trzeba próbować) uprażyć w rondelku. Wystudzić. Zimną masę jabłkową dokładnie wymieszać z mascarpone.
Na dużej tacy (ok. 25 x 40 cm) układać kolejno warstwę herbatników, warstwę masy serowo - jabłkowej i znów warstwę herbatników - aż do skończenia składników - ostatnie będą herbatniki. Z powyższych ilości wyjdzie 5-6 warstw serowych.
Polewa:
W rondelku zagotować margarynę z cukrem, wodą i kakao. Dokładnie rozprowadzić. Jeszcze gorącą polewać ciasto.
Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki (wtedy jest najbardziej zwarte i najlepiej się kroi).
Bardzo ciekawy przepis, a ja uwielbiam ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować! Ja byłam ostatnio sceptycznie nastawiona do ciast bez pieczenia, ale to mnie bardzo przekonało:)
UsuńAle fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie łączyłam jabłek z mascarpone.
OdpowiedzUsuńJa wcześniej też nie;) a okazuje się, że to takie pyszne:)
UsuńDziękuję, a nie tylko pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSwietny. Do tej pory mieszalam mus z mascarpone do rogalikow i nalesnikow, ale sprobuje Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńO proszę, dla mnie to zupełna innowacja:) A do naleśników na słodko to tylko twarożek dawałam albo dżem - warto wiedzieć, że tak też można. Pozdrawiam:)
Usuńsuper to wyglada, natomiast proporcje herbatnikow troche nieprecyzyjnie okreslone. Ile gram ma miec jedna paczka?
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie i zapewne tak smakuje:) robię:):)
OdpowiedzUsuń