sobota, 18 stycznia 2014

Bezkonkurencyjne drożdżówki z budyniem

Chciało mi się "czegoś", a tym "czymś" były drożdżówki, a jak drożdżówki to koniecznie z budyniem. Poszukałam, poszperałam i trafiłam na przepis idealny - Moje Wypieki.





Składniki - ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka (250 ml) letniego mleka
  •  75 g margaryny
  • 50 dag mąki pszennej

Nadzienie:
  • budyń śmietankowy ugotowany z 1,5 szklanki mleka (przyjmując, że opakowanie przewidziane jest na 0,5 litra)
  • 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania

Przygotować rozczyn: drożdże zasypać łyżką cukru i zalać 1/4 szklanki letniego mleka, mieszać do rozpuszczenia drożdży. Dosypać 3 łyżki mąki, rozprowadzić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Ugotować budyń, wystudzić.
Margarynę rozpuścić, połączyć z mlekiem - mamy otrzymać letni płyn. Do mąki wlać rozczyn i dodać pozostałe składniki - dokładnie wyrobić. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Kiedy wyrośnie, ponownie dobrze wyrobić. Mamy otrzymać sprężyste, gładkie ciasto bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkować na prostokąt.
Budyń zmiksować (aby dało się go rozprowadzić). Dość cienko rozsmarować na cieście i zwinąć w roladę. Kroić na krążki szerokości 3 cm. Rozłożyć na blaszce w dużych odstępach, odstawić do wyrośnięcia na max 15 minut. 
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Już przed pieczeniem łyżką lub delikatnie nożem docisnąć środek bułeczek, aby brzegi lekko się uniosły. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec przez 10 minut.

Pyszności - rzeczywiście lepsze niż z piekarni.



2 komentarze: