Poniższa propozycja to coś szybkiego i prostego. Mało składników, dużo smaku:)
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym (ale można zastąpić innym)
- 2 łyżki naturalnego serka kanapkowego
- sól, pieprz do smaku
O tym jak dziecinnie proste jest przygotowanie tej pasty niech świadczą zdjęcia poniżej.
Myślę, że z obrazów już można się wszystkiego domyśleć, jednak podsumowując:
tuńczyka dokładnie odsączyć na sitku (jeśli chcemy delikatniejszą, rzadszą konsystencję należy odsączać umiarkowanie, albo najlepiej odsączyć dokładnie, a w razie potrzeby dodać do gotowej pasty trochę pozostałego sosu). Dodać serek kanapkowy, wszystko dokładnie rozdrobnić widelcem - nie ma potrzeby używać blendera - to bardzo delikatne materiały:). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Prawda, że proste? :)
Nigdy nie wpadłam by połączyć tuńczyka z serkiem. Zawsze dodawałam majonez, ale Twoja wersja jest o wiele mniej kaloryczna i na pewno ją spróbuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że spodobał Ci się mój pomysł:) a wersję z majonezem też robię, może kiedyś porównamy swoje wersje? :)
UsuńKażda wersja jest u mnie inna. Raz dodam cebulkę, raz szczypiorek, czasami por, o dodatkowych składnikach typu kukurydza, papryka czy oliwki nie wspomnę :) Każda wersja jest pyszna!
UsuńZ porem jeszcze nigdy nie jadłam... Pora spróbować:) Pozdrawiam:)
Usuńsuper, w końcu przepis bez majonezu, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń