Wpadłam w ciasteczkowy szał! :) te ciasteczka szczególnie mnie urzekły, a robi się je bajecznie łatwo. Mają aromat szarlotki. Są idealne do popołudniowej herbatki i jako coś smacznego do podjedzenia w przypadku "nagłego spadku mocy". I co teraz dla mnie ważne - nie zawierają mleka ani jajek:) W sam raz dla alergików.
Warto zaznaczyć, że stanowią też świetną bazę do stemplowania i wycinania wzorków.
Przepis Małgosi.
Składniki:
- 1 czubata szklanka mąki
- 90 g margaryny
- 1 łyżka cukru pudru (dałam 2 i też było ok)
- 2 łyżki startego jabłka (dałam po prostu pół startego jabłka średniej wielkości)
- szczypta cynamonu (a nawet pół łyżeczki)
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na placek grubości ok. 0,5 cm. Wyciąć ciastka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 10 minut (jeśli robicie grubsze ciasteczka warto piec przez ok. 13 minut).
Wersja kombinowana:)
Na pół porcji ciasta z powyższych składników dałam jeszcze 2 łyżki suchego maku i jeszcze raz zagniotłam. Dalsze postępowanie bez zmian. Mak w takiej ilości praktycznie nie wpływa na konsystencję ciasta czy możliwość wycinania kształtów. A w smaku takie piegowate ciastka też są super:)
Dobre do herbatki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTak, a już szczególnie gdy mroźno za oknem. Pozdrawiam, Justyna
UsuńWitam milutko.Co za sliczne ciasteczka prezentujecie,Przyznam tez ze nigdy nie widzialam formy w ksztalcie motylka,Czy jest ona dostepna gdzies w sklepach.bo przyznam chcialabym ja miec.Bede bardzo wdzieczna za wiadomosc.A na razie zabieram sie za robienie ciasteczek.Dam znac jak mi wyszly.Na razie koleczka i serduszka.Milego wieczorku
OdpowiedzUsuńWitaj Proxi:) cieszę się, że ciastka Ci się podobają - liczę, że będą też Ci tak smakowały. Czekam na info:) W kwestii foremek - kupiłam w hipermarkecie duże pudełko 25 foremek Zenkera, ale przyznam szczerze, że te motylki mi najbardziej odpowiadają:) Pozdrawiam:)
UsuńChciałabym wiedzieć ile ciasteczek wyjdzie z tej masy, a pomysł bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńNa sztuki nie mam pojęcia... Ogólnie z tych proporcji wychodzą dwie blachy ciastek (gęsto ułożonych).
UsuńA czy zamiast cukru pudru moze byc normalny cukier? :) pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń