czwartek, 17 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z owocami

Puszyste, średnio słodkie, idealne na przekąskę, deser czy nawet na śniadanie do kubka mleka. Co mnie zaskoczyło: ciasto przygotowane ze świeżych drożdży, a bez rozrabiania rozczynu. A mimo to pięknie wyrasta! :) 
Przepis od cioci Małgosi.



Składniki (na dużą blachę):
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze - może być 3/4 szklanki)
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • garść oleju
  • mniej niż 0,5 kostki margaryny (tj. ok. 100 g)
Drożdże zasypać 2-3 łyżkami cukru. Pozostały cukier i cukier waniliowy dodać do jajek i rozmieszać. Dodać do drożdży (w tym czasie powinny się już rozpuścić). Następnie dodawać: dwie szklanki mąki, mleko, olej i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiać dodając stopniowo pozostałą część mąki. Ciasto będzie dość rzadkie - i takie ma być. 
Ostawić do wyrośnięcia na około godzinę. 
Po godzinie natłuścić dłonie olejem i przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Po wierzchu można posypać owocami (u mnie pół ciasta było z rabarbarem, drugie pół - z czarną porzeczką).
Piec w 190 st. C przez 40-45 minut.

Podpowiedź: "garść oleju" oznacza ni mniej ni więcej jak ilość oleju, która zmieści nam się w dłoni ułożonej w łódeczkę.

Ciocia podpowiedziała, że "im mniej margaryny doda się do ciasta tym bardziej będzie ono pulchne, ale za to szybciej będzie czerstwiało".





2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciasto. Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń