Podobną tartę (ale z borówkami) jadłam w bawialni Studio Nie Nudno, kiedy byłam tam ostatnio z Syniem. Nie miałam jednak śmiałości, żeby poprosić o przepis. Spróbowałam zatem w domu "na czuja" i efekt jest bardzo satysfakcjonujący:) To idealne ciacho na gorący letni dzień (a tamten dzień był rzeczywiście gorrrący). Czemuż ja wcześniej nie piekłam tart?! Przecież to takie bezproblemowe ciasto, bardzo ładnie się prezentujące i jeszcze na dodatek pyszne... Chyba zaczyna się moja nowa love:)
- 225 g mąki pszennej
- 180 g margaryny
- 45 g cukru pudru
Składniki - pozostałe:
- 1 standardowe opakowanie budyniu śmietankowego
- 400 ml mleka
- 1 galaretka truskawkowa lub malinowa (najsmaczniej - mix tych obu)
- ok. 500 ml owoców czerwonych porzeczek
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimną margarynę. Posiekać, a następnie szybko wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
W tym czasie rozrobić galaretkę w 400 ml wody. Odstawić do ostudzenia.
Blachę cienko wysmarować margaryną i równo wyłożyć schłodzonym ciastem (z czasem zacznie się ono mocno kleić do rąk lub wałka - polecam wtedy równanie powierzchni przez folię spożywczą lub woreczek:)) Gęsto ponakłuwać widelcem (nie ma potrzeby obciążania grochem, ryżem itp). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez około 30 -35 minut do zarumienienia (przy mniejszej porcji ciasta czas pieczenia skrócić do około 25 minut).
Ciasto po upieczeniu ostawić do ostygnięcia, a w tym czasie ugotować budyń. O ile zwykle jedno opakowanie należy rozprowadzić w 500 ml mleka, tutaj gotujemy z 400 ml. Jeszcze ciepły budyń wylać na tartę i po krótkiej chwili ułożyć na wierzch owoce. Zalać zimną, lekko tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin - najlepiej na całą noc - do lodówki. Podawać schłodzone:)
WYGLĄDA NIEZWYKLE KUSZĄCO...ZAPRASZAM NA JOGURTOWE CIASTO Z PORZECZKAMI:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/ciasto-jogurtowo-porzeczkowe.html