poniedziałek, 14 lipca 2014

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Coś sycącego na kolację? A może jakaś propozycja na ciekawy obiad? Polecam zapiekankę makaronową. Wersja z tuńczykiem i suszonymi pomidorami bardzo mi "podeszła", co dziwne, bo od czasu kiedy Filek pojawił się na świecie, suszone pomidory omijałam szerokim łukiem:)


Składniki:
  • 300 g makaronu świderki 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 10 suszonych pomidorów w oleju + 2-3 łyżki oleju z tychże
  • 1 czerwona cebula 
  • 300 ml śmietany (u mnie 30%, ale może być mniejsza)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano

Makaron ugotować al dente (może być nawet połowa czasu wskazanego na opakowaniu). Cebulę pokroić w kostkę, delikatnie posolić i zeszklić na oleju z pomidorów. Dodać tuńczyka (nie odsączyć - na patelnię ma trafić tuńczyk i sos:)) i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną słodką papryką, bazylią i oregano. Przesmażyć. Wymieszać z ugotowanym makaronem. W między czasie przygotować sos. Rozbełtane jajko wymieszać ze śmietaną, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i dużą szczyptę soli, ew. trochę oleju z pomidorów. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z tuńczykiem, zalać sosem śmietanowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostatnie 5-10 minut polecam piec z termoobiegiem, żeby wierzch zapiekanki ładnie się zarumienił.


1 komentarz: