Przyznam nieskromnie, że wyszły mi pyszne:) Doskonałe od razu po pieczeniu, ale chyba jeszcze lepsze po dwóch dniach leżakowania pod kloszem. Uniwersalne pod względem nadzienia. Moim osobistym faworytem jest wersja z twarożkiem. Kształt bułeczek może być dowolny. Pierwotnie miały wyjść rogaliki krucho-drożdżowe, ale już po pierwszej partii uznałam, że to za dużo roboty:) Bułeczki cięte z rulonu ciasta bardziej mnie przekonują.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g cukru
- 250 ml śmietany
- kostka margaryny
- 5 dkg drożdży
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i cukier waniliowy. Śmietanę, jajka i pokruszone drożdże wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstały "krem" dodać do mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie się kleiło - podsypać jeszcze mąką.
Najwygodniejsza dla mnie do zrobienia forma bułeczek to wspomniane we wstępie bułeczki cięte z rulonu. Jak je zrobić - nic prostszego: gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Proponuję celować w wymiary 10-15 x 35 cm. Grubość placka nie powinna być mniejsza niż pół centymetra. Na środku po całej długości nałożyć dowolny farsz (twarożek, owoce itp). Zwinąć w rulon i skleić dokładnie brzeg. Ciąć pasy szerokości około 3-4 cm. Wyłożyć na blachę (z papierem do pieczenia) łączeniem do dołu, posmarować rozmąconym białkiem i piec w temperaturze 180 st. C przez około 23 minuty (do zarumienienia).
Wersja "Ślimaczki z powidłami": rozwałkowane ciasto grubo posmarować powidłami, zawinąć w rulon. Ciąć 3-4 centymetrowe pasy i układać na papierze do pieczenia cięciem do góry. Wierzchy posmarować białkiem. Pieczenie jak powyżej.
Twarożek do bułeczek - składniki:
- 250 g półtłustego twarogu (polecam typu klinek)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 czubate łyżeczki cukru
Dokładnie wszystko wymieszać. Najlepiej zmiksować lub rozgnieść widelcem.
Dla mnie z twarożkiem - pychota :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuń