Amoniaczki to lekkie i delikatne ciasteczka. Dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne jako słodka przekąska po kulinarnie intensywnych świętach;)
Przepis z rodzinnego zeszytu.Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jaja
- 4 żółtka (wymieszać z jajkami)
- 20 dkg masła wymieszać z mąką
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 dkg amoniaku rozmieszać z ½ szklanki kwaśnej śmietany
Wszystkie
składniki połączyć, dokładnie wyrobić, zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Rozwałkować, wycinać ciasteczka, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem.
Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (około 12 minut) na blachach posypanych mąką.
Mała rada: nie zaciągać się aromatem pieczonych ciasteczek;) Przy otwieraniu piekarnika też ostrożnie - zapach jest strasznie intensywny.
Pamiętam jak mama kupowała takie duże w sklepie. Szok, że ich jeszcze nigdy nie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam wypróbować. Mam nadzieję, że efekt wyjdzie lepszy niż sklepowy:)
Usuń