wtorek, 13 stycznia 2015

Cynamonowy wieniec - drożdżowe ciasto nocne

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. Jest taki... domowy. Poniższy przepis szczególnie polecam takim fanom drożdżówek jak ja, a którzy nie mogą jeść mleka i jaj. To jest idealne ciasto drożdżowe dla alergików:)
Przepis znaleziony na blogu Asi i sprawdzony na Kwestii Smaku:).



Składniki - ciasto:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody (nie-alergikom polecam mleko)
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki oleju (lub roztopionego masła)

Składniki - nadzienie:
  • 1/4 szklanki roztopionej margaryny bezmlecznej (idealnie jest z prawdziwym masłem)
  • cynamon (wedle uznania - ja bardzo lubię jego aromat więc zużyłam ok 3 łyżek)
  • cukier (też prawie 3 łyżki)
  • suszona żurawina lub rodzynki

Mąkę przesiać, dodać cukier i sól. Olej i rozpuszczone w wodzie drożdże dodać do mąki. Wymieszać drewnianą łyżką i wyrabiać około 8 - 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, nie będzie się kleiło, a ręka będzie bolała jak diabli;) Następnie jeszcze przez chwilę zagniatać na stolnicy/blacie. Większą (ciasto podwoi objętość) czystą miskę wysmarować olejem - przełożyć do niej gotowe ciasto. Przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce.

W oryginale jest informacja, że ciasto można w lodówce przechowywać do 4 dni. Jak dla mnie to za długo - po 3 dniach aromat - nawet jak dla takiego miłośnika - był zbyt mocny, moim zdaniem drożdże wówczas za bardzo się przerobiły. 

Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, owinąć folią i odstawić na 20 minut. Po tym czasie - rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Posmarować roztopioną margaryną (lub masłem), posypać cukrem i obficie cynamonem. Przybrać suszoną żurawiną. Zawinąć w rulon, przeciąć wzdłuż, ale ale:) nie do końca - jeden musi zostać w całości. Spleść w niby-warkocz. Tortownicę (moja miała średnicę 25 cm) wysmarować margaryną i wysypać mąką lub kaszą manną. Ciasto ułożyć w blaszce w kształt wieńca.
Odstawić na 30 - 45 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem wierzch posmarować wodą lub mlekiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Wieniec powinien się w tym czasie zarumienić. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
I mamy wyśmienite drożdżowe:)




5 komentarzy:

  1. pewnie smakował i pachniał wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności... :)
    Też uwielbiam zapach ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda, pachniał obłędnie. Drożdżowe... cynamon... jak więc mogło być inaczej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasto, a Twoje wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyobrazam sobie, jak pieknie musialo pachniec...

    OdpowiedzUsuń