czwartek, 22 września 2016

Elegancka ciemna tarta z konfiturą wiśniową i białą czekoladą

Tarta to zdecydowanie najczęściej robione przeze mnie ciasto. Prosta w przygotowaniu, ładnie się prezentująca i pyszna również na drugi i... trzeci dzień - o ile coś jeszcze zostanie:) Pycha. Aż chyba znów nabrałam na nią ochoty...



Składniki - ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny
  • 30 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao

Składniki - krem:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 opakowanie naturalnego lub jogurtowego serka typu almette (jeśli lubicie więcej kremu lepiej zużyć dwa opakowania serków)
  • ok 120-150 g serka mascarpone

Dodatkowo: konfitura wiśniowa + gorzka czekolada do starcia i posypania.


Przygotowanie:

Ciasto:
Wymieszać suche składniki. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść zwarte ciasto, które następnie należy przez ok 30 minut schłodzić w lodówce.
Blachę wysmarować margaryną, wyłożyć zimnym ciastem - spód ciasta bardzo gęsto ponabijać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 23 - 25 minut. Ostudzić.

Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Ostudzoną - w sensie zimną (ale nadal płynną) dodać do serków i zmiksować na delikatny puchowy krem.


Zimny spód tarty wysmarować konfiturą wiśniową. Przełożyć masą z białej czekolady. Posypać do dekoracji startą ciemną czekoladą. Przed podaniem schłodzić przynajmniej przez godzinę w lodówce.


 



Edit: Nie wiem jak to się stało;) ale zupełnie zapomniałam wymienić mascarpone w składnikach kremu. Wpis już uzupełniłam. Za zamieszanie przepraszam:)


4 komentarze:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy bo wiem, że z nimi zawsze wychodzi pysznie czekam na ciasto marchewkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, cały czas się zbieram do przygotowania tego ciasta:) cierpliwości:)

      Usuń